Instalarea de invertoare fotovoltaice on-grid pe case si pe cladiri de institutii sau ale firmelor a devenit populara incat prin programele de finantare, cat si prin investitii proprii.
Prosumatorii pot monitoriza functionarea acestor invertoare si vad in timp real valorile energiei produsa precum si statisticile legate de acestea dar si evenimentele legate de functionare.
Odata cu cresterea numarului de prosumatori, problema intrarii in avarie a Invertoarelor datorita supratensiunii din retea a devenit o problema ce necesita solutie.
Aceasta problema are consecinte, inclusiv pierderi financiare
- Se opreste functionarea Invertorului, nu va produce energie pentru uz propriu
- Amortizarea investitiei va deveni problematica, nivelul de productie scazand si pana la 50% fata de capacitatea de productie a Invertorului
Invertoarele on-grid in regim de prosumator depind de existenta si de nivelul tensiunii din reteaua de alimentare publica astfel incat functionarea acestora este conditionata de starea tehnica a retelei.
Conform reglementarilor orice Invertor conectat la retea trebuie sa functioneze intr-o anumita plaja de tensiune si frecventa. Cand Invertorul detecteaza un nivel de tensiune AC peste valoarea de 253 V, se va opri.
Principalele cauze ale supratensiunii in reteaua cu Invertoare solare ce pot duce la oprirea invertoarelor:
- Sectiunea prea mica si/sau lungimea mare a cablului de alimentare pana la transformator. Pe un cablu subdimensionat se produc diferente de tensiune ce duc la subtensiuni cand sunt doar consumatori in retea si supratensiuni daca exista Invertoare fotovoltaice si injectare de energie. Solutionarea acestei probleme este de obicei imposibila de catre consumator, rezolvarea constand in inlocuirea cablurilor de alimentare ce cade in sarcina furnizorului de energie.
- Puterile la care se produce injectarea in retea intr-un punct de acces, suma acestora depaseste valorile medii si de simultaneitate la care este dimensionata reteaua. Astfel aceasta retea (sectiune cablu, transformator) se va dovedi subdimensionata si va produce diferente de tensiune, sub- si supratensiuni.
- In acelasi punct de acces / zona sunt mai multe invertoare conectate ce injecteaza energie in retea iar distribuirea acestora pe faze nu este echilibrata. Astfel se poate produce dezechilibru ceea ce produce implicit si un dezechilibru a tensiunilor mai ales daca aceasta situatie se combina cu oricare dintre celelate doua.
Supratensiunea va avea doua efecte:
- Oprirea invertorului ce duce la scaderea drastica a productiei de energie si compromiterea amortizarii investitiei
- Defectiuni ale echipamentelor electrocasnice sau oricarui consumator in casa, defect ce poate avea un cost important de rezolvare
Solutii la supratensiuni din reteaua de alimentare:
- Redimensionarea (inlocuirea) cablurilor de alimentare si/sau a transformatorului de catre distribuitorul de energie electrica / furnizorul de energie electrica pe baza noii situatii create
- Persoana fizica/juridica achizitioneaza un stabilizator de tensiune pentru consumatorii pentru protejarea echipamentelor si consumatorilor din casa, acestia urmand sa fie alimentati cu tensiune sigura de 230V +/-3% sau +/-1% in functie de modelul stabilizatorului. Acest stabilizator se interconecteaza intre punctul de masura si tabloul general a casei.
- Persoana fizica/juridica achizitioneaza un stabilizator de tensiune „Solar Stabiliser” un stabilizator servomecanic bidirectional pentru evitarea intrarii in protectie a Invertorului fotovoltaic. Atentie insa, prosumatorul raspunde pentru montarea unui stabilizator si de nivelul de tensiune la care injecteaza in retea, tensiunea maxima si minima fiind diferita de la o tara la alta.
Acest stabilizator poate fi conectat doar la Invertor sau la Invertor + tabloul general al casei/cladirii astfel si consumatorii vor beneficia de o tensiune corespunzatoare.
Astfel stabilizatorul se interconecteaza intre punctul de masura si Invertor sau intre punctul de masura si Invertor + tabloul general a cladirii
Vezi stabilizatoarele compatibile cu aplicatii fotovoltaice: Stabilizator fotovoltaic